Utjeha – Hladna Uvala bb 85356, Montenegro | +382 (0) 68/480-783

Ulcinj

Ulcinj

Ulcinj se nalazi na najjužnijem delu jadranskog primorja. Stari deo grada je potonuo u more u jakom zemljotresu 1444. godine. Savremeni stari grad potiče iz XII veka i okružuju ga velike zidine na ivici morske stene. Novi grad je izgrađen u istočnom stilu. Dugo vremena je Ulcinj bio gnezdo gusarima, koji su terorisali trgovačke brodove na Jadranskom i Sredozemnom moru, sve dok 1675. godine Sulejman Paša nije porazio flotu ulcinjskih gusara.

Postoji legenda da je ogromno gusarsko blago potonulo na dno mora u blizini grada. Grad ima najdužu plažu na jadranskoj obali – Veliku plažu. Njena dužina je 12.500 metara. Ulcinj je grad i pristanište. Plinije stariji ga prvi put pominje pod imenom Colhanium.

Skadarsko jezero – najveće jezero na Balkanu; na njemu se nalazi oko 70 ostrva.
Površina Skadarskog jezera iznosi od 391 do 540 km², u zavisnosti od godišnjeg doba i padavina.
PROČITAJ VIŠE

Biogradska gora – Nedaleko od grada Kolašina nalazi se nacionalni park Biogradska gora. Ona je deo planine Bjelasica, polovinu koje prekrivaju šume (oko 2600 hektara).
PROČITAJ VIŠE

Durmitor – jedan od prvih nacionalnih parkova, proglašen je zaštićenim parkom 1952. godine.
Ovde se nalazi najveća depresija u Crnoj Gori (898 metara).
PROČITAJ VIŠE

Kanjon reke Tare – nalazi se na 1300 metara nadmorske visine, zbog čega se svrstava u najdublje kanjone u Evropi i svetu. Na 141. kilometru toka, Tara se spaja s rekom Pivom i zajedno obrazuju oblast „velikih evropskih kanjona“.
PROČITAJ VIŠE

Cetinje – na 680 metara nadmorske visine, u podnožju planine Lovćen, smešteno je Cetinje. Grad se prvi put pominje u XV veku, tačnije 1440. godine.
PROČITAJ VIŠE

Podgorica – za 40 minuta možete stići iz Podgorice do mora, kao i do najviših crnogorskih planina.
PROČITAJ VIŠE

Nikšić – se razvijao kao industrijski grad, ali i kao kulturni, univerzitetski i sportski centar. U njegovoj blizini nalaze se manastiri Sveti Luka i Ostrog, kao i staza za zimske sportove.
PROČITAJ VIŠE

Crnogorsko primorje – mesto na koje se leti zapućuju brojni turisti, koji dolaze u zemlju. Prelepe plaže, primorski gradovi, spoj drevne istorije i savremenosti, čisto Jadransko more, ukusi lokalne kuhinje će učiniti vaš odmor na moru nezaboravnim.
PROČITAJ VIŠE