Utjeha – Hladna Uvala bb 85356, Montenegro | +382 (0) 68/480-783

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero

Najveće jezero na Balkanu; na njemu se nalazi oko 70 ostrva.
Površina Skadarskog jezera iznosi od 391 do 540 km², u zavisnosti od godišnjeg doba i padavina.
Na Skadarskom i Šaškom jezeru, koje je u njegovoj blizini, nalaze se ornitološke stanice. Od 666 vrsta ptica koje su rasprostranjene po čitavoj Evropi, u oblasti ovih jezera živi 508 vrsta. Jegulje iz Skadarskog jezera za vreme mrešćenja idu u Sargaško more, tamo poležu ikru i umiru, a mladi plivaju nazad čitave tri godine.
Mesta za lov na divlje ptice, lovački rezervati i ribnjaci u kojima se uzgaja riba, privlače lovce, turiste i ribolovce iz raznih krajeva. Tu se nalaze restorani čuveni po svojim ribljim jelima.
Na obali jezera se nalazi tradicionalna, čuvena proizvodnja lokalnog vina „Vranac“, koji postaje međunarodni crnogorski brend. Međutim, najcenjenije i najskuplje vino u Crnoj Gori je domaće vino koje se pravi u selima blizu Skadarskog jezera i proizvodi se od domaćeg grožđa. Cena jednog litra vina je od šest evra na više. (Vranac – 1.2 evra po litru). Mikroklima i zemlja u ovoj oblasti čine proizvode jedinstvenim, a neke vrste uspevaju jedino ovde!

Skadarsko jezero – najveće jezero na Balkanu; na njemu se nalazi oko 70 ostrva.
Površina Skadarskog jezera iznosi od 391 do 540 km², u zavisnosti od godišnjeg doba i padavina.
PROČITAJ VIŠE

Biogradska gora – Nedaleko od grada Kolašina nalazi se nacionalni park Biogradska gora. Ona je deo planine Bjelasica, polovinu koje prekrivaju šume (oko 2600 hektara).
PROČITAJ VIŠE

Durmitor – jedan od prvih nacionalnih parkova, proglašen je zaštićenim parkom 1952. godine.
Ovde se nalazi najveća depresija u Crnoj Gori (898 metara).
PROČITAJ VIŠE

Kanjon reke Tare – nalazi se na 1300 metara nadmorske visine, zbog čega se svrstava u najdublje kanjone u Evropi i svetu. Na 141. kilometru toka, Tara se spaja s rekom Pivom i zajedno obrazuju oblast „velikih evropskih kanjona“.
PROČITAJ VIŠE

Cetinje – na 680 metara nadmorske visine, u podnožju planine Lovćen, smešteno je Cetinje. Grad se prvi put pominje u XV veku, tačnije 1440. godine.
PROČITAJ VIŠE

Podgorica – za 40 minuta možete stići iz Podgorice do mora, kao i do najviših crnogorskih planina.
PROČITAJ VIŠE

Nikšić – se razvijao kao industrijski grad, ali i kao kulturni, univerzitetski i sportski centar. U njegovoj blizini nalaze se manastiri Sveti Luka i Ostrog, kao i staza za zimske sportove.
PROČITAJ VIŠE

Crnogorsko primorje – mesto na koje se leti zapućuju brojni turisti, koji dolaze u zemlju. Prelepe plaže, primorski gradovi, spoj drevne istorije i savremenosti, čisto Jadransko more, ukusi lokalne kuhinje će učiniti vaš odmor na moru nezaboravnim.
PROČITAJ VIŠE