Utjeha – Hladna Uvala bb 85356, Montenegro | +382 (0) 68/480-783

Mapa Crne Gore

INFORMACIJE ZA TURISTE

Montenegro (Crna Gora) – zemlja čuda, kovčeg s blagom, ispunjen divnim darovima. Kako legenda kaže, Božja vreća se pocepala, kada je Bog delio prirodne darove Crnoj Gori. Ta nevelika oblast na jugu Evrope i Balkana jedinstvena je po svojoj raznolikosti. Sazdana je u drevna vremena silama prirode, neobična i prekrasna.

Biserna obala Crne Gore je više od 290 km duga, sa preko 70 plaža, kako šljunkovitih, tako i peščanih. Počinje u drevnom Ulcinju. Bar je lučki grad koji dočekuje mnoge moreplovce i turiste.

Skadarsko jezero – najveće jezero na Balkanu; na njemu se nalazi oko 70 ostrva.
Površina Skadarskog jezera iznosi od 391 do 540 km², u zavisnosti od godišnjeg doba i padavina.
PROČITAJ VIŠE

Biogradska gora – Nedaleko od grada Kolašina nalazi se nacionalni park Biogradska gora. Ona je deo planine Bjelasica, polovinu koje prekrivaju šume (oko 2600 hektara).
PROČITAJ VIŠE

Durmitor – jedan od prvih nacionalnih parkova, proglašen je zaštićenim parkom 1952. godine.
Ovde se nalazi najveća depresija u Crnoj Gori (898 metara).
PROČITAJ VIŠE

Kanjon reke Tare – nalazi se na 1300 metara nadmorske visine, zbog čega se svrstava u najdublje kanjone u Evropi i svetu. Na 141. kilometru toka, Tara se spaja s rekom Pivom i zajedno obrazuju oblast „velikih evropskih kanjona“.
PROČITAJ VIŠE

Cetinje – na 680 metara nadmorske visine, u podnožju planine Lovćen, smešteno je Cetinje. Grad se prvi put pominje u XV veku, tačnije 1440. godine.
PROČITAJ VIŠE

Podgorica – za 40 minuta možete stići iz Podgorice do mora, kao i do najviših crnogorskih planina.
PROČITAJ VIŠE

Nikšić – se razvijao kao industrijski grad, ali i kao kulturni, univerzitetski i sportski centar. U njegovoj blizini nalaze se manastiri Sveti Luka i Ostrog, kao i staza za zimske sportove.
PROČITAJ VIŠE

Crnogorsko primorje – mesto na koje se leti zapućuju brojni turisti, koji dolaze u zemlju. Prelepe plaže, primorski gradovi, spoj drevne istorije i savremenosti, čisto Jadransko more, ukusi lokalne kuhinje će učiniti vaš odmor na moru nezaboravnim.
PROČITAJ VIŠE

Nezaboravno iskustvo će vam pružiti najčistija morska voda i morska hrana; spoj jezera (naročito prelepo Skadarsko jezero), reka i raznovrsnosti biljaka: mimoza, oleander u cvatu, harmonija večnih snegova na vrhovima planina, austrijskog bora i miris toplog domaćeg hleba. Lokalno zrelo vino „Vranac“, slatke smokve, kamene stepenice drevnih gradova…

Prelepe fotografije priorde će ukrasiti krici orlova i glaebova, šapat drveća u šumi, odjeci čuvenih bitaka, prelepe i lirične slovenske pesme, legende i priče o vilama i zmajevima, junacima i svecima.

Njam-njam ukusno! Raznovrsna jela od morskih plodova, sveža riba, pršut iz Njeguša, čuvena kuhinja Skadarskog jezera, med sa Bjelasice, jagnjetina spremljena na više načina, sir i kajmak sa visokih dača, lubenica, nar, smokve, domaće vino…
Mnogi turisti, kad jednom posete Crnu Goru, iznova i iznova joj se vraćaju. Opustite se, rešite se stresa, osetite naboj adrenalina. Ovde ima za svakoga sve, za svačiji ukus!!!