Utjeha – Hladna Uvala bb 85356, Montenegro | +382 (0) 68/480-783

Kotor

Kotor

Kotor se nalazi na jugoistočnom delu Kotorskog zaliva, u podnožju planine Lovćen. Stari deo grada se razvio na malom prostoru u obliku trougla; izdeljen je gradskim zidinama koje sežu do tvrđave Svetog Ivana na visini od 260 metara. Grad je opasan sa dva zida dužine skoro pet kilometara i visine 20 metara. Od grada do pomenute tvrđave ima 1.426 stepenika.

U Kotoru se nalazi najuža ulica na svetu, koja je dobila naziv „Pusti me proć“ – ovde se dva čoveka jedva mogu mimoići. Grad je nastao u V veku nove ere pod vizantijskom upravom i nazivao se Catarum. Zahvaljujući pomoći ruskih i crnogorskih trupa, duga borba protiv turskog i francuskog uticaja je okončana dugogodišnjom nezavisnošću grada. Tek je 1814 (sve do 1918) grad pao pod Austro-Ugarsku vlast. Kotor je centar moreplovstva, kulture, obrazovanja i, naposletku, turizma.

Skadarsko jezero – najveće jezero na Balkanu; na njemu se nalazi oko 70 ostrva.
Površina Skadarskog jezera iznosi od 391 do 540 km², u zavisnosti od godišnjeg doba i padavina.
PROČITAJ VIŠE

Biogradska gora – Nedaleko od grada Kolašina nalazi se nacionalni park Biogradska gora. Ona je deo planine Bjelasica, polovinu koje prekrivaju šume (oko 2600 hektara).
PROČITAJ VIŠE

Durmitor – jedan od prvih nacionalnih parkova, proglašen je zaštićenim parkom 1952. godine.
Ovde se nalazi najveća depresija u Crnoj Gori (898 metara).
PROČITAJ VIŠE

Kanjon reke Tare – nalazi se na 1300 metara nadmorske visine, zbog čega se svrstava u najdublje kanjone u Evropi i svetu. Na 141. kilometru toka, Tara se spaja s rekom Pivom i zajedno obrazuju oblast „velikih evropskih kanjona“.
PROČITAJ VIŠE

Cetinje – na 680 metara nadmorske visine, u podnožju planine Lovćen, smešteno je Cetinje. Grad se prvi put pominje u XV veku, tačnije 1440. godine.
PROČITAJ VIŠE

Podgorica – za 40 minuta možete stići iz Podgorice do mora, kao i do najviših crnogorskih planina.
PROČITAJ VIŠE

Nikšić – se razvijao kao industrijski grad, ali i kao kulturni, univerzitetski i sportski centar. U njegovoj blizini nalaze se manastiri Sveti Luka i Ostrog, kao i staza za zimske sportove.
PROČITAJ VIŠE

Crnogorsko primorje – mesto na koje se leti zapućuju brojni turisti, koji dolaze u zemlju. Prelepe plaže, primorski gradovi, spoj drevne istorije i savremenosti, čisto Jadransko more, ukusi lokalne kuhinje će učiniti vaš odmor na moru nezaboravnim.
PROČITAJ VIŠE