Utjeha – Hladna Uvala bb 85356, Montenegro | +382 (0) 68/480-783

Cetinje

Cetinje

Na 680 metara nadmorske visine, u podnožju planine Lovćen, smešteno je Cetinje. Grad se prvi put pominje u XV veku, tačnije 1440. godine. Godine 1842, pod Orlovim krstašem, Ivan Crnojević je sebi izgradio dvorac, a potom, dve godine kasnije, Cetinjski manastir, čime je postavljen temelj buduće crnogorske prestonice.

Osmanska imperija je tri puta stizala do grada, no nijednom ga nije osvojila. Na gradskom trgu se nalazi dvorac Biljarda, koji je dobio naziv zahvaljujući biljardi, u kojoj je Njegoš sa uživanjem igrao sa visokim gostima iz inostranstva. Tu se nalazi i dvorac vladike Njegoša, a najlepše zdanje na Cetinju – zgrada Francuske ambasade, izgrađena je 1910. godine. Za vreme vladavine Petra II Petrovića Njegoša gradi se prvi hotel u Crnoj Gori – „Lokanda“, danas je to „Hotel Grand“.

Skadarsko jezero – najveće jezero na Balkanu; na njemu se nalazi oko 70 ostrva.
Površina Skadarskog jezera iznosi od 391 do 540 km², u zavisnosti od godišnjeg doba i padavina.
PROČITAJ VIŠE

Biogradska gora – Nedaleko od grada Kolašina nalazi se nacionalni park Biogradska gora. Ona je deo planine Bjelasica, polovinu koje prekrivaju šume (oko 2600 hektara).
PROČITAJ VIŠE

Durmitor – jedan od prvih nacionalnih parkova, proglašen je zaštićenim parkom 1952. godine.
Ovde se nalazi najveća depresija u Crnoj Gori (898 metara).
PROČITAJ VIŠE

Kanjon reke Tare – nalazi se na 1300 metara nadmorske visine, zbog čega se svrstava u najdublje kanjone u Evropi i svetu. Na 141. kilometru toka, Tara se spaja s rekom Pivom i zajedno obrazuju oblast „velikih evropskih kanjona“.
PROČITAJ VIŠE

Cetinje – na 680 metara nadmorske visine, u podnožju planine Lovćen, smešteno je Cetinje. Grad se prvi put pominje u XV veku, tačnije 1440. godine.
PROČITAJ VIŠE

Podgorica – za 40 minuta možete stići iz Podgorice do mora, kao i do najviših crnogorskih planina.
PROČITAJ VIŠE

Nikšić – se razvijao kao industrijski grad, ali i kao kulturni, univerzitetski i sportski centar. U njegovoj blizini nalaze se manastiri Sveti Luka i Ostrog, kao i staza za zimske sportove.
PROČITAJ VIŠE

Crnogorsko primorje – mesto na koje se leti zapućuju brojni turisti, koji dolaze u zemlju. Prelepe plaže, primorski gradovi, spoj drevne istorije i savremenosti, čisto Jadransko more, ukusi lokalne kuhinje će učiniti vaš odmor na moru nezaboravnim.
PROČITAJ VIŠE