Utjeha – Hladna Uvala bb 85356, Montenegro | +382 (0) 68/480-783

Budva

Budva

Budva – podignuta na primorskom ostrvu, nasipom povezana s kopnom, smatra se jednom od najstarijih crnogorskih naseobina (prve ilirske naseobine su se nalazile ovde u IV veku p.n.e. Ilirci, Vizantinci, Rimljani, Srpska država, Osmansko carstvo, Mletačka republika i Austrijci – svi oni su ostavili svoj trag na istoriju Budve).Danas grad predstavlja prestonicu crnogorskog turizma sa raznovrsnim plažama, raskošnim kompleksima za goste. U gradu se održavaju dva festivala „Grad teatar“ i „Trg pesnika“.

Ukras Budve je ostrvo Sveti Nikola, na kome se nalazi istoimena crkva. U Starom Gradu se nalazi crkva Svetog Ivana, u kojoj se nalazi zaštitnica grada – Budvanska Gospa. Budvanske plaže ukrašavaju mnogobrojna stabla masline, mandarina, limuna, pomorandži, nara. Budvansko more je bogato florom i faunom. Sezona kupanja u Budvi se proteže na 182 dana – od maja do sredine novembra.

Skadarsko jezero – najveće jezero na Balkanu; na njemu se nalazi oko 70 ostrva.
Površina Skadarskog jezera iznosi od 391 do 540 km², u zavisnosti od godišnjeg doba i padavina.
PROČITAJ VIŠE

Biogradska gora – Nedaleko od grada Kolašina nalazi se nacionalni park Biogradska gora. Ona je deo planine Bjelasica, polovinu koje prekrivaju šume (oko 2600 hektara).
PROČITAJ VIŠE

Durmitor – jedan od prvih nacionalnih parkova, proglašen je zaštićenim parkom 1952. godine.
Ovde se nalazi najveća depresija u Crnoj Gori (898 metara).
PROČITAJ VIŠE

Kanjon reke Tare – nalazi se na 1300 metara nadmorske visine, zbog čega se svrstava u najdublje kanjone u Evropi i svetu. Na 141. kilometru toka, Tara se spaja s rekom Pivom i zajedno obrazuju oblast „velikih evropskih kanjona“.
PROČITAJ VIŠE

Cetinje – na 680 metara nadmorske visine, u podnožju planine Lovćen, smešteno je Cetinje. Grad se prvi put pominje u XV veku, tačnije 1440. godine.
PROČITAJ VIŠE

Podgorica – za 40 minuta možete stići iz Podgorice do mora, kao i do najviših crnogorskih planina.
PROČITAJ VIŠE

Nikšić – se razvijao kao industrijski grad, ali i kao kulturni, univerzitetski i sportski centar. U njegovoj blizini nalaze se manastiri Sveti Luka i Ostrog, kao i staza za zimske sportove.
PROČITAJ VIŠE

Crnogorsko primorje – mesto na koje se leti zapućuju brojni turisti, koji dolaze u zemlju. Prelepe plaže, primorski gradovi, spoj drevne istorije i savremenosti, čisto Jadransko more, ukusi lokalne kuhinje će učiniti vaš odmor na moru nezaboravnim.
PROČITAJ VIŠE